Om det som inte får hända händer

Ju mer man kan förbereda sig på obehagliga situationer, desto bättre kommer man att hantera dem om de skulle inträffa. Jag menar absolut inte att man ska gå omkirng hela tiden och förbereda sig på hemskheter som kanske aldrig kommer att inträffa - snacka om slöseri med dyrbar tid! Nej jag menar mer att man ser till att lära sig basala grejer som hjärt och lungräddning, första hjälpen och sådant. 

Särskilt som mamma känner man sig stressad ganska ofta, tänk om ett barn sätter i halsen? Eller får i sig för mycket vatten på badhuset? Eller råkar ut för en olycka på lekplatsen? Hur reagerar man i varje situation egentligen? Hur gör man Heimlich på ett litet barn? Hur många gånger ska man trycka över hjärtat respektive andas in luft genom munnen på den medvetslöse? Man har många frågor och de flesta har en vag aning. Det är bara det att en vag aning inte räddar något liv.

Att ta ansvar för sina medmänniskor

Genom att gå en första hjälpen kurs så tar man ansvar för sina medmänniskor. Risken att just ens egen barn ska drabbas är, som tur är, väldigt låg. Men risken att man någon gång hamnar i en situation där man kan göra stor skillnad för en annan människa bara för att man har gått en HLR utbildning är avsevärt mycket större.

Hjärtgruppen arrangerar första hjälpen kurser och HLR utbildningar, det är viktigt att man deltar i en och gärna fler än en gång. Se till att de arrangerar en HLR utbildning på din arbetplats eller i din föreningsgrupp!

3 Jul 2016